In dit artikel nemen wij je mee in ons onderzoek naar de beste caravanhoes van 2024. Ook nemen wij je mee in wat een caravanhoes precies is, waar je op moet letten bij het kopen van caravanhoezen en waarvoor je deze gebruikt.
We sluiten af met hoe een caravanhoes werkt, welke soorten er allemaal op de markt zijn en hoe je dit product het beste schoon kan maken. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!
- De beste caravanhoezen van 2024!
- Wat is een caravanhoes?
- Welke soorten caravanhoezen zijn er?
- Waarom zou je een caravanhoes kopen?
- Waar moet je op letten als je een caravanhoes koopt?
- Hoe werkt een caravanhoes?
- Hoe maak je jouw caravanhoes weer schoon?
- Waarmee dien je rekening te houden bij gebruik van een caravanhoes?
De beste caravanhoezen van 2024!
Bij al onze product onderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.
Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.
We nemen je hieronder mee in de beste caravanhoes van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij uit?
Goed om even aan te geven: onderstaande producten zijn in diverse maten te verkrijgen. Klik even op “controleer prijs” om het juiste product te vinden.
Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Zit jouw caravanhoes echter niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze heel veel verschillende caravanhoezen hebben!
Wat is een caravanhoes?
Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed beeld van wat een caravanhoes is. Mocht dat niet zo zijn, of wil je nog meer weten, leggen wij het je graag nog een keer uit. Lees verder.
Een caravanhoes is een jas voor de caravan, hij beschermt je caravan tegen weersinvloeden zoals regen en wind maar biedt ook bescherming tegen vuil en groene aanslag maar ook wordt je caravan beschermt tegen verkleuring door UV licht. De caravanhoes beschermt dus de buitenkant van je camper of caravan.
De caravanhoes is tegenwoordig gemaakt van ademend materiaal, polypropyleen, wat aan de binnenkant is voorzien van een zachte laag. De oudere caravanhoezen zijn gemaakt van plastic/zeil/pvc en dus niet ademend waardoor deze vaak zorgden dat er schimmel ontstond wat uiteraard niet goed is voor je caravan, ook was er de veel gehoorde klacht dat de hoezen krassen maakten op de caravan. Ik raad je dus echt af om nog gebruikt te maken van de oude caravanhoes.
Een caravanhoes is niet te vergelijken met een stuk bouwplastic wat soms ook gebruikt wordt, of een ander soort van zeil. Deze materialen zijn niet geschikt om je caravan of camper meet af te dekken, ze ademen niet, je werkt dus schimmelvorming in de hand en dan heb ik het nog niet over beschadigingen veroorzaakt door de vouwen in het stuk zeil.
Welke soorten caravanhoezen zijn er?
Bij de caravanhoes maken we onderscheid in sowieso 2 soorten
- De dakhoes. Dit is een hoes van ademend materiaal welke over het dak gespannen wordt door middel van verstelbare bevestigingsriemen rond de caravan vastgemaakt wordt. Doordat de banden rond de caravan gaan kan de hoes niet opwaaien bij wind en gaat de hoes niet “klapperen”. De bovenkant, het dak, van je caravan of camper is hiermee beschermd tegen vuil en weersinvloeden.
- De volledige caravanhoes. Dit is een beschermhoes welke de camper of caravan volledig afdekt en dus beschermt. De volledige caravanhoezen zijn er zowel gesloten als open. Het verschil zit hem in het model, bij de gesloten hoes gaat de caravan als het ware in de hoes en bij de open caravanhoes gaat de hoes over het dak en heeft dan afzonderlijke wanden. De gesloten hoezen hebben luchtroosters waardoor er altijd frisse lucht bij de caravan kan. Veel van de gesloten caravanhoezen hebben ritssluitingen zodat de caravan altijd toegankelijk blijft. Deze typen caravanhoes worden met verstelbare banden onder de caravan door, geplaatst. Ook zijn er volledige caravanhoezen verkrijgbaar welke zijn voorzien van ritssluitingen zodat je ten alle tijden de caravan of camper in kunt.
Ieder merk heeft tegenwoordig eigen caravanhoezen in het assortiment, welke tegen behoorlijk hoge prijzen kunnen worden bijgeleverd. Meestal valt de keuze op een universele caravanhoes omdat deze ook in goede kwaliteit beschikbaar is èn in diverse formaten verkrijgbaar zodat er hoogstwaarschijnlijk jouw formaat er ook tussen zit.
Waarom zou je een caravanhoes kopen?
Nu je weet wat de beste caravanhoes is, is het belangrijk om te kijken naar wanneer je dit item zou moeten kopen.
Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt en er zijn veel vervangende producten op de markt. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse redenen/momenten wanneer je voor dit product zou moeten kiezen.
Je hebt geen overdekte stalling
Niet iedereen beschikt over een overdekte stallingsplaats voor zijn camper of caravan. Veel mensen moeten dus noodgedwongen gebruik maken van een open lucht stalling. Met een caravanhoes bescherm je de caravan tegen weersinvloeden, vuil, groene aanslag en verkleuring
Goedkoper
Een stalling huren is toch vaak een behoorlijk bedrag per jaar, zeker als het ook nog een overdekte stalling is. Indien je de ruimte hebt om de caravan op eigen grond te stallen, ben je met een beschermhoes heel wat goedkoper uit. Je caravan is beschermt en je bespaart geld dat je weer tijdens je vakantie aan andere dingen kunt besteden ;).
Tijdsbesparing
Nu zal je jezelf afvragen hoezo dan, tijdsbesparing? Nou waar je de caravan of camper ook stalt een caravanhoes levert je hoe dan ook een enorme tijdsbesparing. Normaal zet je de caravan toch zeker 2 x per jaar in de was, wat een hele klus is. Je begint met het wassen van de caravan, hierna moet de caravan goed drogen of worden afgedroogd. Gelijk hierna begint het in de was zetten van de camper of caravan. Je kunt het jezelf eigenlijk niet veroorloven om hiermee te wachten tot bijvoorbeeld de volgende dag omdat je dan het risico loopt op stof of zanddeeltjes op de caravan welke als je deze niet opmerkt toch voor behoorlijke krassen op de lak van de caravan kunnen zorgen, zeker op de ruiten van de caravan welke van zachter materiaal zijn. Dus zet je de caravan na zijn poetsbeurt direct onder een caravanhoes, dan gaat hij schoon de stalling in, wordt in de stalling niet vies door stof en in het voorjaar komt hij weer nagenoeg schoon onder de caravan hoes vandaan. Een snelle wasbeurt en je bent klaar, nog maar 1 x per jaar in de was dus!
Voor iedereen een geschikte caravanhoes
Het laatste voordeel dat we willen benoemen, is dat je voor iedere situatie wel een geschikte caravanhoes kan vinden. Zoals je bovenaan dit artikel hebt kunnen zien, heb je de keuze uit veel verschillende modellen en maten.
Juist vanwege dit grote aanbod is de kans groot dat je een product vindt wat precies bij jouw wensen aansluit én dat precies bij jouw trip past. Met dit artikel proberen we jou simpelweg een duwtje in de juiste richting te geven.
Al met al genoeg redenen waarom je een caravanhoes zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit item gaat kopen? Dat ontdek je in de volgende alinea
Waar moet je op letten als je een caravanhoes koopt?
Wanneer jij de beste caravanhoes gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat je op dat moment nodig hebt.
Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten hieronder opgesomd, in willekeurige volgorde. Niet iedereen zal elk punt even belangrijk vinden. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat je zelf kan bepalen met welke punten je wel rekening wilt houden.
Soort stalling
Ik ben van mening dat het soort stalling voor jou medebepalend is voor welk type caravanhoes je gaat. Staat je caravan of camper altijd binnen in een droge geventileerde ruimte zal je misschien eerder gaan voor een dakhoes. Terwijl je met je camper of caravan buiten in de tuin eerder de keuze maakt voor een volledige caravanhoes
Materiaal
De meeste caravanhoezen zijn tegenwoordig van polypropyleen, meerdere lagen, hoe meer lagen, des te betere bescherming. Let dus vooral op dat de hoes niet gemaakt is van een soort plastic, de kans op beschadiging is dan erg groot.
Formaat
Bij de universele caravanhoezen is het formaat heel belangrijk. Meet dus voordat je een caravanhoes gaat kopen eerst de lengte en breedte van de caravan goed op. Voor de lengte meet je vanaf de disselbak tot aan het verst uitstekende deel aan de achterkant, is dat bijvoorbeeld een fietsenrek, meet dan inclusief fietsenrek. Dus de lengte zonder dissel wordt gemeten! Voor de breedte meet je de uiterste breedte van de camper of caravan op. Heb bijvoorbeeld een luifel bevestigd, meet dan inclusief luifel. Zorg dat je de juiste maat aanschaft. Is je caravan 5,20 meter lang, ga dan dus voor de caravanhoes met een lengte van 5,00 – 5,50 meter. Dit geldt ook voor de breedte van de caravan.
Ervaringen van andere mensen
Bij het doen van product onderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.
Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.
Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw kampeer trip aanschaft.
Prijs van de caravanhoes
Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.
De prijs van een caravanhoes begint vanaf zo’n €120,=voor een dakhoes, maar kan oplopen tot wel €400,= als je een volledige caravanhoes zoekt. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.
Hoe werkt een caravanhoes?
Voor zowel de dakhoes als de volledige caravanhoes dien je rekening te houden met uitstekende delen zoals bijvoorbeeld op het dak het schoorsteentje, de dakluiken, airco etc. Het meest makkelijk is als je met twee personen bent. Elk persoon gaat aan een kant van de caravan staan, dus één voor en één achter. Je legt de caravanhoes in de lengte naast de caravan, je legt de caravanhoes eerst over de dichtstbijzijnde zijhoeken, tilt de hoes bij het dak eroverheen en gaat zo naar de achterste zijhoeken. Nu kun je de spanbanden en elastieken onder de caravan door halen en bevestigen. Trek de spanbanden aan, niet te strak.
Omdat de ramen van de caravan en camper van zachter materiaal zijn en deze makkelijk beschadigen adviseer ik om bijvoorbeeld een folie rond het raam te wikkelen tegen eventuele beschadiging.
Hoe maak je jouw caravanhoes weer schoon?
Het vuil dat voorheen op je caravan terecht kwam, zit nu je een caravanhoes hebt natuurlijk op je beschermhoes. Klop de hoes dus goed uit nadat je hem van de caravan hebt afgehaald. Vouw hem ook zo op dat de binnenkant van de hoes niet tegen de buitenkant komt, dus niet oprollen maar opvouwen, hoek tegen hoek, zodat de binnenkant tegen elkaar zit.
Een extra tip: bekijk altijd de product omschrijving of de gebruiksaanwijzing, op eventuele reinigingsvoorschriften. Op die manier weet je zeker dat je dit product op de juiste manier schoonmaakt.
Waarmee dien je rekening te houden bij gebruik van een caravanhoes?
Je dient er ten alle tijde rekening mee te houden dat je caravan helemaal schoon moet zijn voordat je de hoes eroverheen gaat doen, controleer dus de zijwanden van je camper of caravan, controleer ook de ramen, dat deze geen stofdeeltjes op zich hebben. Breng eventueel eerst een beschermlaag op de ramen aan alvorens je hoes over de caravan of camper trekt.
Heb je een caravanhoes met ritssluitingen, zorg dan dat de ritssluitingen aan de juiste kant zitten zodat je de caravan nog in kunt mocht je er iets uit nodig hebben.
Zorg dat de caravanhoes altijd afloopt, dus dat eventueel water wat erop valt kan weg lopen. Leg eventueel een flinke bal op het dak onder de hoes zodat er een duidelijk hoogste punt ontstaat en het water weg kan.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.